Hillclimb

Hillclimb

Hillclimb er den internationale automobilsportsbetegnelse for ”bakkeløb, hvor der på en afspærret vejstrækning, helst op ad et bjerg eller en bakke, køres mod tiden på stopuret.

En motorsportsdisciplin der opstod i bilernes barndom, hvor bilfabrikkerne brugte bakkeløb til at præsentere deres bilers formåen. Omkring 1. verdenskrig (1914-1918) udviklede der sig en tradition for internationale bakkeløb, bl.a. i Alperne hvor de berømte pasveje gav nogle meget dramatiske løb.

I løbet af 1920’erne og 1930’erne opstod der internationale mesterskaber i bakkeløb, hvor datidens bilfabrikker deltog med specialbyggede biler kørt af de store stjerner. Bakkeløbene blev overværet af tusindvis af tilskuere, og bakkeløb havde status på linje med datidens Grand Prix-løb (Formel 1).

Hillclimb er også i dag en populær disciplin, nok mest i lande med egentlige bjerge, f.eks. Frankrig og Italien. Her afvikles årligt mange Hillclimb med biler af mange typer, f.eks. nye rallybiler, historiske rallybiler, speciebyggede ”Hillclimb monstre” samt sports- og formelvogne.

Hillclimb i Danmark

Hillclimb kom til Danmark for ca. 25 år siden, selvom Danmark er uden de store bjerge og bakker. Det mest berømte danske Hillclimb er Munkebjerg Hillclimb fra Vejle Fjord og op ad den snoede vej til Munkebjerg Hotel.

Der afvikles 6-10 Hillclimb om året i Danmark. Løbene foregår på afspærret, offentlig vej med en hastighedsprøve på max. 5 km, der gennemkøres i 2-3 gange (heat). Der konkurreres om at gennemkøre Hillclimb-prøven hurtigst muligt.

I Danmark tilrettelægges Hillclimb udelukkende for historiske biler produceret senest 31.12.1990. De historiske biler opdeles overordnet i to klasser, Klasse-A (ikke modificeret) og klasse-B (modificeret).

Hvem kan deltage

Personer med kørekort og minimum gyldig klubrallylicens som 1. kører eller banelicens.

Der kan i forbindelse med afvikling af Hillclimb afholdes klubrally-licenskursus og udskrives ”scorekort”. Ved gennemført DASU-godkendt licenskursus til klubrally kan man deltage i Hillclimb ved forevisning af ”scorekort”, som påtegnes, og der kan løses endags- eller R3-licens.

DASU reglementer

De nærmere bestemmelser fremgår af Dansk Automobil Sports Unions reglementer, der omfatter regler for arrangementet, biler, sikkerhedsudstyr, licens, deltagere mv.

Reglerne kan findes på www.dasu.dk – Reglement for Hillclimb, manøvre- og specialprøver.