Historisk rally

Historisk rally

Historisk rally er ikke en selvstændig rallydisciplin, men betegnelse dækker over deltagelse i rally, Rally special, Rallysprint og Rallyshow med historiske rallybiler. For tiden dækker historisk rally deltagelse med rallybiler produceret og homologeret (dvs. typegodkendt af fabrikken) til og med 31.12.1990.

Historisk rally er ikke bare endnu en løbsform, hvor det gælder om at vinde. I artikel 1 i FIA’s beskrivelse af historisk motorsport står der, at en historisk konkurrence i høj grad handler om at ære bilen og dens historie.

Deltagelse i rallysportens forskellige discipliner med historiske rallybiler har haft et betydeligt opsving gennem de seneste 20 år. Den tiltagende interesse for at deltage i historisk, korrekte rallybiler gælder såvel i Danmark som i hele Europa.

I Danmark køres der om DASU DM-titler i flere klasser, ligesom der er flere turneringer for historiske biler, bl.a. DRC’s egne Historic Rally Cup og KRB Cup (der dækker klassiske rallybiler, hvor der ikke stilles lige så høje krav til originalitet).

I danske løb som DSR Rally (DM Rally), Rally Special, Rallysprint og Rallyshow udskrives der normalt helt specifikke klasser for de flotte historiske rallybiler.

Rundt om i Europa køres store historiske rallyer (hastighedsrallyer) baseret på tidligere legendariske rallyer, som f.eks. Eiffelrallye (Tyskland), Tulpen Rallye (Holland) og visse steder har man egentlige Legend Rally, som f.eks. det berømte San Marino Legend Rally, hvor mange fabriksrallybiler bliver taget ud af samlinger og fabriksmuseer og bliver kørt af datidens VM-rallykørere foran et tusinde talrigt publikum.

En historisk rallybil skal som sagt p.t. være produceret og homologeret senest 31.12.1990. I dag ser man mange forskellige spændende og flotte historiske rallybiler. Nogle er de originale, unikke rallybiler, der er renoveret og istandsat fuldstændig, som de så ud, da de deltog i datidens rallyer og vandt titler. Andre er replica, altså opbygget på et originalt chassis med alle korrekte dele i henhold til homologeringsattesten.

DASU reglementer

De nærmere bestemmelser fremgår af Dansk Automobil Sports Union reglementer, der omfatter regler for arrangementet, biler, sikkerhedsudstyr, licens, deltagere mv.

Reglerne kan findes på www.dasu.dk – Reglement 3 for rally i Danmark.